marți, 4 septembrie 2012

34.Conacul Frunzeanu-Iatan Poenaru, Merii Petchi, com.Nuci, jud.Ilfov



Conac Bantaș - Frunzeanu-Iatan Poenaru (ruinat)
Satul Merii Petchi, comuna Nuci, jud.Ilfov
1929 (?)


Conacul Frunzeanu – Iatan Poenaru se află în satul Merii Petchi, comuna Nuci, județul Ilfov. Singura atribuire și datare provine de la urmașele arh. Cerchez, actualii proprietari neputând confirma informația.
Încercând să reconstituim istoricul moșiei, aflăm că C. Bantaș era proprietar a 128 ha la sfârșitul secolului al XIX-lea.[1] În 1913[2]  găsim numele C. Bantaș Velara fără să putem să știm cu certitudine dacă este vorba de aceeași persoană sau de urmașii săi. 

Istoria familiei Bantaș se întrepătrunde cu cea a mareșalului Constantin Prezan (1861-1943), acesta căsătorindu-se în 1888 cu Clementina Bantaș. Cuplul are o fiică, pe Constanța, care este recunoscută abia la 2 ani de la naștere, iar divorțul intervine în 1892[3]. Constanța va deveni proprietara moșiei Merii Petchi. Se va căsători cu Nicolae Iatan Poenaru, director la Banca Minelor și proprietar agricol în comuna Pribegi, județul Ialomița. În București cuplul a locuit în str. Visarion nr.7, apoi în Parcul Ioanid, pe strada Polonă nr.4[4], ambele fiind proprietățile inițiale ale Clementinei Frunzeanu.

Smaranda Scodrea, era pe de o parte nepoata amiralului Vasile Scodrea, dar și a lui Constantin Prezan, ceea ce ne îndreptățește să credem că a fost verișoara primară a Constanței Prezan. Chiar dacă Smaranda și Cristofi erau divorțați în 1929, comanda dată de Constanța și Nicolae Iatan Poenaru arhitectului Cerchez poate fi considerată a proveni din cercul apropiat familiei acestuia.
[1] C.Alessandrescu, Dicționar geografic al județului Ilfov,Societatea Geografică Română, Stabilimentul grafic Socec,  1892,p.261
[2] Anuarul SOCEC România și Capitala București, anul al IV-lea, Ed.Librăriei Socec &Co.,1913
[3] Clementina Prezan se recăsătorește cu un domn Frunzeanu și au o fiică, Georgeta, căsătorită cu Ștefan I.Pleșoianu între 1923 - 1934, având un singur fiu, pe Ioan. (A.N.R. fond familial Pleșoianu , nr. inv. 1123)  În preajma celui de-al doilea război mondial, Georgeta Frunzeanu Pleșoianu a locuit în str.Paris la nr. 59.
Mareșalul Prezan se recăsătorește cu Olga Elena Eliad și nu vor avea copii, adoptând o rudă, pe Olga Antoaneta Eliad. Au avut în posesie moșia Schinetea, în jud.Vaslui.
[4] Arhiva P.M.B., dosar 529/1913, realizată după planurile arh. I.D.Berindey; proiecte precedente au fost semnate de arh.I.Pompilian (A.N.D.M.B., fond P.M.B. Tehnic, dosar 207/1911 ) și arh.Paul Smărăndescu ( A.N.D.M.B., fond P.M.B. tehnic, dosar 406/1912) 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu