marți, 4 septembrie 2012

28. Vila fam. Cerchez/Popescu, piața Sf.Ștefan nr.13A



Casa Cerchez
Piața Sf.Ștefan nr. 13A
1927
Cod L.M.I. B-II-m-B-19679 (greșit anul 1926)


În octombrie 1923 vechea casă a fam. Georgescu este dărâmată. 
În perioada următoare, terenul vechii proprietăți Georgescu rămâne liber de construcții până în momentul achiziționării de către arh.Cerchez. El solicită autorizație de construcție în mai 1927[1] pentru o casă cu pivniță, parter și etaj pe o suprafață de 146 m.p., retrasă de la aliniere Costurile sunt de 1500000 lei.


Proiectul casei a fost respectat: au fost prevăzute 4 volume în retrageri succesive, pornind din partea dreaptă remarcăm unul ce marca verticalitatea, cu o fereastră dreptunghiulară încadrată într-un arc eliptic la nivelul subsolului și o mare fereastră cu o decorație pe intradosul pervazului, în colțurile acestui volum fiind prezente coloane. Singura diferență care va apărea este cea a ancadramentului marii ferestre dreptunghiulare ce prezintă lateral un model geometric (cercuri și romburi) și o friză superioară combinând modele consacrate, ale vrejului și păsării ce ciugulește din ciorchinele de struguri, dar și 3 discuri cu floarea soarelui, deasupra aflându-se și o cornișă cu denticuli.
  

Surse din familia arhitectului afirmă că ” Cristofi Cerchez a locuit aici numai până în 1933, când a fost nevoit să o părăsească”.[2] După familia Cerchez, ce se va muta în strada Spătarului în așteptarea construirii imobilului din str.V.A.Ureche, casa și o mare parte din mobilier intră în posesia preotului Nae Popescu[3] de la Biserica Sf.Ștefan. Astăzi pe casă se poate vedea o placă comemorativă ce amintește de fiul acestuia, actorul de teatru Mihai Popescu (1909-1953). Ar fi de dorit să se consemneze și numele primului proprietar, al arhitectului Cerchez.


[1] Arhiva P.M.B.,II Negru, dosar 926/1927

[2] Nicu Georgescu, Cristina Cerchez Colbazi, „Cristofi Cerchez” în Mari arhitecți, Editura Meridiane, București, 1971, p. 86-87
[3] Preotul Nae Popescu era un vechi prieten al arh.Jean Grefu, fiind cel care i-a botezat ortodox fiul, pe Gustav Alexandru Grefu  (1907-1975).


Foto: Anca Dină

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu