marți, 4 septembrie 2012

15. Vilele fraților Ionescu, str.Atena nr. 2-6



Vila moldovenească și cea muntenească a fraților T. și ing.D.Ionescu
str.Atena nr.4-6 (fosta Alee Zoe)
1914
Cod L.M.I. B-II-m-B-18017 și B-II-m-B-18018 (greșit sf.sec.XIX)

Vilele construite pentru frații Ionescu reprezintă una dintre situațiile în care stilul arhitectural a fost impus de către proprietari. 

Despre vila moldovenească avem informații mult mai bogate, atât din cercetarea de arhivă, cât și din mărturii de epocă. Chiar dacă și acesteia îi lipsește un corp din dreapta, iar turnul a pierdut din înălțime, ea prezintă marea majoritate a elementelor originare inspirate din ornamentica moldovenească (stema cu cap de bour, discuri ceramice, ancadramente gotice).

Este mult mai dificil să reconstituim vila de la nr. 6 de pe str.Atena ce a aparținut celuilalt frate Ionescu. Dintr-o fotografie de epocă ce ne oferă o vedere parțială asupra vilei muntenești, ea pare să fi fost  mai simplă, fiind formată dintr-un volum orizontal, parter și etaj, și un turn – foișor lateral, pe partea stângă. Ferestrele erau dreptunghiulare și vila avea un bovindou la etaj, pe fațada principală. 

Vila ne apare astăzi atât de modificată, după cutremure și intervenții recente, încât nici măcar decorația originară nu mai este evidentă.  Din păcate, este unul dintre exemplele negative de intervenție contemporană la un monument istoric.


Foto: Iulia Crineanu


Probabil printre puținele elemente originare (corespunzătoare celor trei arcade de la terasa vilei moldovenești)
Foto: Anca Dină

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu