marți, 4 septembrie 2012

14. Vila N.Stanovici, str.Remus nr.6 colț cu Iuliu Valaori


Vila Stanovici
Str.Remus 6 colț cu str.Iuliu Valaori
1914 cu modificări ulterioare[1]
Cod L.M.I. B-II-m-A-19542

La aproximativ 2 ani după realizarea elegantei vile Candiano–Popescu, arh.Cerchez are ocazia să revină asupra viziunii sale referitoare la stilul rumânesc valah și să proiecteze o nouă vilă în același spirit. 
Este foarte probabil ca proprietarul N. Stanovici să fi fost de origine armeană, căci decorația interioară este un amestec de elemente românești (stema Țării Românești, elemente brâncovenești) și armene (crucea khachkar, decorația contratreptelor scării centrale, mozaic). Inițial proiectată la exterior, capela de rugăciune se află la etaj, cu acces direct dintr-un mare hall.

Două coloane de piatră , cu capitele sculptate cu multă artă, sprijină arcada cu trei bolți în plin cintru, ce desparte scara de holul central, din care se putea intra în toate odăile principale. Această mare încăpere își reazimă bolta pe cei patru pereți, marcând o serie de ocnițe cu lunete de penetrație.

(Sursa citat: Nicu Georgescu, Cristina Cerchez Colbazi, ”Cristofi Cerchez” în Mari arhitecți, Editura Meridiane, București, 1971, p. 83-84)






[1] Din păcate, tăblița ce marchează monumentul istoric, aplicată pe unul din stâlpii gardului, indică greșit anul 1912.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu